Witaj ponownie!
Mail Grupowy pomaga Twojej grupie sprawnie się komunikować, dzielić notatkami, wydarzeniami i opiniami. Dowiedz się więcej »
Przedmioty Wykładowcy Uczelnie

metody oznaczania białek


Prowadzący Barbara Dołęgowska
zgłoś naruszenie zasad
Podgląd

Metody_oznaczania_białka.doc

Podgląd pliku (pełna wersja wyższej jakości po zalogowaniu):

Metoda

Zasada metody

Czułość – stężenie wykrywanego białka w mg/ml lub ng/ml

Swoistość metody

Bezpośrednia spektrofotometryczna

Oznaczenie ilości wiązań peptydowych. Pomiar A210

0,1 mg/ml

(0,1 g/l)

dobra

Oznaczenie tyrozyny i tryptofanu. Pomiar A280

1,2 mg/ml

(1,2 g/l)

mierna

Rozróżnianie białka od kwasów nukleinowych. Oznaczenie tyrozyny i tryptofanu w białku. A260 i A280

0-200 mg/ml

(0-200 g/l)

Kolorymetryczna biuretowa

Ilości wiązań peptydowych. Pomiar A546

0,5-100 mg/ml

(0,5-100 g/l)

dobra

Kolorymetryczna Lowry i wsp.

Oznaczenie ilości wiązań peptydowych oraz redukcyjnych właściwości tyrozyny i tryptofanu. Pomiar A660

0,01-0,5 mg/ml

(0,01-0,5 g/l)

mierna

Kolorymetryczna Bradford i wsp.

Adsorpcja błękitu kumazyny na powierzchni cząsteczek białka

1-10 l/ml

(1-10 mg/l)

dobra

Refraktometryczna

Wyznaczanie współczynnika załamania światła

10-110 mg/ml

(10-110 g/l)

mierna

Współpraca