Witaj ponownie!
Mail Grupowy pomaga Twojej grupie sprawnie się komunikować, dzielić notatkami, wydarzeniami i opiniami. Dowiedz się więcej »
Przedmioty Wykładowcy Uczelnie

Mleczne uzytkowanie bydła


Prowadzący Marian Kuczaj
Informacja dla prowadzących
Podgląd

chow 23.10.12.doc

Podgląd pliku (pełna wersja wyższej jakości po zalogowaniu):
Mleczne uzytkowanie bydła

Mleczne uzytkowanie bydła


Ocena przydatnosci krow do doju maszynowego: (krowa moze otrzymac 50 punktow w ocenie cech)

1)budowa wymion

2)zdolnosc wydojowa krow

3)zdrowotnosc wymion (mastitis rozdzial. 6)


Wymie przydatne do doju maszynowego. Za pozadane uznaje sie wymie o gruczolowej budowie, ksztalcie skrzynkowm (miskowym) o zawieszeniu sromowo-brzusznym lub brzuszno-sromowym o pojemnych, rownomiernie rozwinietych cwiartkach i symetrycznie rozstawionych strzykach. Indeks wymienia 42% to warunek dopuszczenia krowy do doju maszynowego.

Pozadane sa strzyki o dlugosc 5-6cm, srednicy 2,5-3,2cm cylindrycznym ksztalcie i stozkowo zakonczone; optymalny rozstaw styrzkow; tylnych – 8-10cm, przednich 15-20cm, przodtyl – ok.10cm. Ustawienie strzykow powinno byc pionowe, wieksze odstepstwa od podanych parametrow utrudniaja doj. (najgorsze krotkie i cienkie)


Niedobrze jak sie strzyki dotykaja, przednie maja wiekszy rozstaw jak tylne, wydajnosc mleka i sklad chemiczny – zwracac uwage, budowa wymienia i cechy mleczne (wazne przy zakupie)


W podreczniku kazda cecha szczegolowo omowiona


Technologia pozyskiwania mleka


Uzytkowanie mleczne krowy rozpoczyna sie z chwila jej ocielenia i trwa praktycznie do konca zycia. W tym okresie wystepuja u niej periodyczne cykle: produkcyjny (laktacja + zasuszanie) i preprodukcyjny (ciaza+okres miedzyciazowy).

Sekrecja mleka – synteza mleka w komorkach pecherzykowych gruczolu mlecznego i jego wydzielanie do swiatla pecherzykow zalezy m.in. od hormonu przedniego plata przysadki mozgowej – prolaktyny. Bardzo niski poziom prolaktyny powoduje bezmlecznosc krowy.


Wydzielanie mleka w wymieniu krowy trwa nieprzerwanie, natomiast jego wydalanie jest okresowe (ssanie lub dojenie) zatem czas sekrecji i ilosc wyprodukowanego mleka uzaleznia sie od pojemnosci wymienia oraz od czestotliwosci dojenia. Oproznianie gruczolu mlekowego w czasie doju lub ssania wznawia proces wytwarzania mleka.


Glownym zrodlem zmiennosci potencjalnej wydajnosci mlecznej krowy jest zmiennosc liczby komorek gruczolowych w wymieniu, zdolnosc syntetyzowania mleka przez pojedyncza komorke oraz wielkosc dostarczanych do gruczolu skladnikow pokarmowych (zernosc krow, ich zdolnosc do trawienia i absorpcji skladnikow paszy, dostarczanie ich do dyspozycji gruczolu na synteze mleka)


Oddawanie mleka- dojenie krow. Oparte jest na odruchu neurohormonalnym, ktorego glownym elementem jest hormon tylnego plata przysadki mozgowej – oksytocyna. Proces ten jest odruchem warunkowym wyzwalajacym sie w chwili zadzialania bodzca zwiazanego bezposrednio (podraznienie receptorow dotykowych na skorze wymienia – strzykow w trakcie masazu i uciskania strzykow) lub kojarzonego przez krowe z oproznianiem wymienia (np. bodzce wzrokowe, dziewkowe, smakowe, np. widok noworodka, odglos pracujacego agregatu podnosnikowego)


„Odruch przypuszczania mleka” – pecznienie, wapnienie gruczolu, mleko sie zbiera, krowa jest gotowa do jego oddania.

Dobre wykonanie czynnosci w fazie wstepnej doju (wytworzenie gotowosci do oddawania mleka) w fazie glownej (wykorzstanie gotowosci krowy do oddania mleka) i w fazie koncowej (sprawdzenie i zapewnienie skutecznego doju?)

Strach, przestraszenie – wydzielanie adrenaliny ktora hamuje ktorystam hormon


Nalezy zapobiegac wystepowaniu ‘pustodoju’ dojenie bez uzykiwania mleka- zarowno na poczatku doju, gdy kubki udojowe zaklada sie na nie przygotowane wymie....


Oddawanie mleka zachodzi pod wplywem oksytocyny, ktora wywoluje skurcz komm miesniowo-nablonkowych oplatajacych pecherzyki mlekotworcze wymienia i drobne przewody mleczne w wyniku czego wydzieolne mleko zstepuje do gruczolowej czesci zatoki mlekonosnej i dalej do czesci strzykowej. Przewod ten otoczony jest okreznym miesniem gladkim i zbyt mocno zbudowany zwieracz jest przyczyna ‘twardego doju’


Zasuszanie krowy – naturalne lub wymuszone zakonczone laktacji (poprzez ograniczenie w diecie udzialu pasz mlekopednych i czestotliwosci dojenia) zasuszanie krow nalezy przeprowadzic pod oslona antybiotykow ktore wykluczaja ewentualne problemy zdrowotne wymienia. Po ostatnim wydojeniu krowy do kazdego strzyka wprowadza sie poprzez kanal strzykowy antybiotyk DC o przedluzonym dzialaniu.


2typy zasuszania krowy

-raptowne – nagle zaprzestanie doju polega na tym iz podczas ostatniego doju wymie nalezy dokladnie wydoic, wykonac kapiel poudojowa strzykow i wiecej go nie ruszac.

-stopniowe – zasuszanie krowy polega na ograniczaniu czestotliwosci dojenia tzn. przez 3 dni doi sie tylko 1 raz dziennie, w 4tym dniu wykonuje sie ostanti, dokladny doj.


Zasady pozyskiwania mleka – prawidlow doj powinien byc:delikatny, szybki, calkowity i higieniczny

Delikatny, czyli dotyczy zarowno lagodnego obchodzenia sie z ktowa w ogole, jak tez i w czasie doju co ulatwia wykonanie wszystkich zabiegow przed i po udojowych bez zaklocania naturalnego odruchu oddawania mleka. (komfort psychiczny, brak halasow etc) jesli krowa lezy i przezuwa – mleko in coming, jesli chodzi ‘walesa sie’ to nalezy ja wydoic


Koniecznosc szybkiego doju uzasadniona jest wzgladmi fizjologicznymi(skutecznosc dzialania oksytocyny wynosi 5-7min) i ekonomicznymi (daznosc do zwiekszenia wydajosci pracy)


Doj calkowity oznacza dokladne oprocznienie wymienia pozwalajace na wieksza wydajnosc i pozyskanie ostatnich partii mleka najbogatszego w tluszcz.


Doj higieniczny – oznacz pozyskanie mleka z mozliwie najmniejsza liczba dorobnoustrojow i ochrone wymienia przez zakazeniami. Do zabiegow higienicznych nalezy: utrzymanie przez caly czas wymienia w czystosci, dokladne mycie strzykow przezd dojem i ich kapiel deyznfekcyjna po udoju oraz utrzymanie w czystosci aparatury udojowej.

Kolejnosc czynnosci doju kazdej krowy:

  1. sprawdzenie czy krowa powinna byc dojona, okres karencji stan zdrowia, okres siarowy, (krowy te powinny byc dodatkowo oznakowane i latwe do rozpoznania)

  2. sprawedzenie jakosci mleka na przedzdajaczu (eliminacja z doju w razie zuwazenia krwi, ropy badz skłaczeń – oddzielenie mleka)

  3. mycie wymienia i pachwin osuszanie i wycieranie strzykow (1-razowe reczniki)

  4. masaz przedudojowy wymienia wykonuje sie ok. 15sec ruchami kolistymi oburacz w celu poburzenia ukladu nerwowego, wywolania wydzielenia oksytocyny

  5. doj wlasciwy – maszynowy (sprawnym i czystym aparatem) lub reczny

  6. dodajanie i masaz koncowy (w miare potrzeb)

  7. dipping (kapiel i dezynfekcja styrzkow) zamkniecie kanalu strzyka przed bakteriami



kolejnosc czynnosci w halach udojowych-


-wyprowdzenie krow na stanowiska udojowe

-umycie wymion i sprawdzenie ich zdrowotnosci

-....


lewy przedni->prawy przedni->oba tylne strzyki przy mechanicznym


Współpraca

Wczytywanie...