Witaj ponownie!
Mail Grupowy pomaga Twojej grupie sprawnie się komunikować, dzielić notatkami, wydarzeniami i opiniami. Dowiedz się więcej »
Przedmioty Wykładowcy Uczelnie

Oznaczenie liczby kwasowości LK, Oznaczenie liczby zmydlania LZ, ćwiczenia mini ściąga


Prowadzący M. Pysz
Informacja dla prowadzących
Podgląd

chemia żywności ćwiczenia mini ściąga.doc

Podgląd pliku (pełna wersja wyższej jakości po zalogowaniu):

Oznaczenie liczby kwasowości LK - służy do określenia świeżości tłuszczów oraz do określenia wolnych kwasów tłuszczowych.

v- objętość 0,1M roztworu KOH zużytego do miareczkowania badanej próby [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

5,611- masa KOH zawarta w 1cm3 0,1M roztworu KOH.

Kwasowość tłuszczów wyrażona w stopniach: kwasowość°= LK*1,7825

Interpretacja: -

w tł. Stałych i maśle 5,0

– w tł zestalonych 2,0,

- w olejach rafinowanych 0,71

Oznaczenie liczby zmydlania LZ- służy do określenia ciężaru cząsteczkowego w tłuszczu oraz charakter kwasów tłuszczowych zawartych w olejach

,

Vo- objętość 0,5M roztworu HCL zużyta na miareczkowanie próby badanej [ cm3],

V- objętość 0,5M roztworu HCL na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

28,055- masa KOH odpowiadająca 1cm3 0,5M roztworu HCL [mg]

Interpretacja:

-LZ ok. 175 są to kwasy długołańcuchowe,

LZ ok. 190 są to kwasy tłuszczowe C18,

LZ 200-210 są to kwas palmitynowy obok kwasu stearynowego,

LZ 240-250 kwas laurynowy, mirystynowy  i inne niższe kwasy tłuszczowe.

Oznaczenie liczby estrowe LE - jest to liczba miligramów KOH potrzebna do zmydlenia zestryfikowanych kwasów tłuszczowych zawartych w 1g badanego tłuszczu.

LE= LZ-LK

Oznaczenie liczby jodowej LJ - służy do identyfikacji tłuszczów oraz jest wskaźnikiem stopnia nienasycenia. ,

Vo- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia,

0,01269- masa jodu odpowiadająca 1cm3 0,1M roztworu tiosiarczanu sodu [g]

Interpretacja:

tłuszcze ciekłe ponad 100,

masło 25-38,

smalec 57-70

Oznaczenie liczby nadtlenkowej LN - wskazuje na stopień utlenienia tłuszczy, ,

Vo- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g]

Interpretacja: wartość LN nie powinna przekraczać:

- dla olejów jadalnych 3-5,

- dla masła 10,

- dla smalcu 3,

- dla oliwy 8-12

Oznaczenie liczby kwasowości LK - służy do określenia świeżości tłuszczów oraz do określenia wolnych kwasów tłuszczowych.


v- objętość 0,1M roztworu KOH zużytego do miareczkowania badanej próby [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

5,611- masa KOH zawarta w 1cm3 0,1M roztworu KOH.

Kwasowość tłuszczów wyrażona w stopniach : kwasowość°= LK*1,7825

Interpretacja:

- w tł. Stałych i maśle 5,0

– w tł zestalonych 2,0,

- w olejach rafinowanych 0,71

Oznaczenie liczby zmydlania LZ- służy do określenia ciężaru cząsteczkowego w tłuszczu oraz charakter kwasów tłuszczowych zawartych w olejach ,

Vo- objętość 0,5M roztworu HCL zużyta na miareczkowanie próby badanej [ cm3],

V- objętość 0,5M roztworu HCL na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

28,055- masa KOH odpowiadająca 1cm3 0,5M roztworu HCL [mg]

Interpretacja :

-LZ ok. 175 są to kwasy długołańcuchowe,

- LZ ok. 190 są to kwasy tłuszczowe C18,

- LZ 200-210 są to kwas palmitynowy obok kwasu stearynowego,

- LZ 240-250 kwas laurynowy, mirystynowy  i inne niższe kwasy tłuszczowe.

Oznaczenie liczby estrowe LE - jest to liczba miligramów KOH potrzebna do zmydlenia zestryfikowanych kwasów tłuszczowych zawartych w 1g badanego tłuszczu. LE= LZ-LK

Oznaczenie liczby jodowej LJ - służy do identyfikacji tłuszczów oraz jest wskaźnikiem stopnia nienasycenia.

,

Vo- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia,

0,01269- masa jodu odpowiadająca 1cm3 0,1M roztworu tiosiarczanu sodu [g]

Interpretacja :

tłuszcze ciekłe ponad 100,

masło 25-38,

smalec 57-70

Oznaczenie liczby nadtlenkowej LN - wskazuje na stopień utlenienia tłuszczy, ,

Vo- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby badanej [cm3], m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g]

Interpretacja : wartość LN nie powinna przekraczać:

- dla olejów jadalnych 3-5,

- dla masła 10,

- dla smalcu 3,

- dla oliwy 8-12


Oznaczenie liczby kwasowości LK - służy do określenia świeżości tłuszczów oraz do określenia wolnych kwasów tłuszczowych.


v- objętość 0,1M roztworu KOH zużytego do miareczkowania badanej próby [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

5,611- masa KOH zawarta w 1cm3 0,1M roztworu KOH.

Kwasowość tłuszczów wyrażona w stopniach : kwasowość°= LK*1,7825

Interpretacja:

- w tł. Stałych i maśle 5,0

– w tł zestalonych 2,0,

- w olejach rafinowanych 0,71

Oznaczenie liczby zmydlania LZ- służy do określenia ciężaru cząsteczkowego w tłuszczu oraz charakter kwasów tłuszczowych zawartych w olejach ,

Vo- objętość 0,5M roztworu HCL zużyta na miareczkowanie próby badanej [ cm3],

V- objętość 0,5M roztworu HCL na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g],

28,055- masa KOH odpowiadająca 1cm3 0,5M roztworu HCL [mg]

Interpretacja :

-LZ ok. 175 są to kwasy długołańcuchowe,

- LZ ok. 190 są to kwasy tłuszczowe C18,

- LZ 200-210 są to kwas palmitynowy obok kwasu stearynowego,

- LZ 240-250 kwas laurynowy, mirystynowy  i inne niższe kwasy tłuszczowe.

Oznaczenie liczby estrowe LE - jest to liczba miligramów KOH potrzebna do zmydlenia zestryfikowanych kwasów tłuszczowych zawartych w 1g badanego tłuszczu. LE= LZ-LK

Oznaczenie liczby jodowej LJ - służy do identyfikacji tłuszczów oraz jest wskaźnikiem stopnia nienasycenia.

,

Vo- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,1M roztworu triosiarczanu sodu zużyta na miareczkowanie próby badanej [cm3],

m- masa próbki pobranej do oznaczenia,

0,01269- masa jodu odpowiadająca 1cm3 0,1M roztworu tiosiarczanu sodu [g]

Interpretacja :

tłuszcze ciekłe ponad 100,

masło 25-38,

smalec 57-70

Oznaczenie liczby nadtlenkowej LN - wskazuje na stopień utlenienia tłuszczy, ,

Vo- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby odczynnikowej [cm3],

V- objętość 0,002M roztworu Na2S2O3 zużytego do miareczkowania próby badanej [cm3], m- masa próbki pobranej do oznaczenia [g]

Interpretacja : wartość LN nie powinna przekraczać:

- dla olejów jadalnych 3-5,

- dla masła 10,

- dla smalcu 3,

- dla oliwy 8-12

Współpraca

Wczytywanie...